Stazama Treskavice

609

Sa ekipom Mreže mladih Vlakovo smo se već družili na Čvrsnici. Ovaj put za novu avanturu smo izabrali planinu Treskavicu i njen najviši vrh Malu Ćabu.

Turu smo započeli iz sela Rakitnica. Razgovor i smijeh su krasili našu ekipu cijelim putem. Utihnuli bismo pri većem usponu, ali bi se vrlo brzo raspoloženje vratilo na najviši nivo.

Uživali smo u prirodi, planinski zrak udisali punim plućima, divili se ljepoti cvijeća i upijali sunčevu energiju. Put do vrha nije bio lagan, mnogi su pomjerili svoje granice, ali su ipak željni avantura i već smo isplanirali neke nove.

Na vrhu smo sebi dopustili zasluženi odmor i vrijeme za fotografisanje. U povratku, kao da je sav umor nestao. Mnogima je ovo bio prva planinarska tura, tako da smo čitavim putem razgovarali o organizaciji tura, pravilima ponašanja u planini i osnovama boravka u prirodi. Drago nam je da smo imali priliku prenijeti im barem mali dio ljubavi prema planini i prirodi.

Ovi mladi ljudi su budući planinari i zahvalni smo što smo baš mi ti koji su bili tu na početku njihove planinarske karijere.

Do novih avanTura, VEDRO!

Piše: Sumeja Muhić