Tragom bosanskih kraljeva

571
Ni jedan od najhladnijih dana ove zime nije mogao pokvariti našu avanTuru. Vesela ekipa sa raspoloženjem u visokom plusu započela je druženje u Kraljevoj Sutjesci.

Nakon upoznavanja sa kulturno-historijskim spomenicima među kojima su značajni: Dusperova kuća, najstariji stambeni objekat u centralnoj Bosni i izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture iz XVIII stoljeća, franjevački samostan i jedna od najstarijih džamija u BiH, izgrađena 1463. godine, krenuli smo prema kraljevskom gradu Bobovcu.
Staza prolazi kroz živopisni kanjon rijeke Bukovice gdje smo imali priliku uživati u pogledima na bezbroj slapova, kaskada, pećina, te prelaskom preko malih kamenih mostića. Zbog otapanja snijega rijeka je na nekim mjestima prekrila stazu pa je naša razdragana družina imala priliku osjetiti i malo adrenalina. Nakon uživanja u kanjonu uslijedio je završni uspon do ostataka starog grada Bobovac, a zatim i zasluženi odmor.

Bobovac je bio najznačajniji utvrđeni grad u srednjovjekovoj Bosni. Grad je kao kraljevsko sjedište bio administrativno – vojni centar bosanske države, a u njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu su sahranjeni bosanski kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš.

Nakon razgledanja starog grada i upoznavanja sa kulturno-historijskom baštinom naše zemlje krenuli smo nazad prema Kraljevoj Sutjesci.
Bilo je neopisivo naći se u jednom tako starom i značajnom gradu za Bosnu Hercegovinu.

Još jednom se zahvaljujemo našim učesnicima na predivom druženju. Vidimo se na sljedećoj AvanTuri.

VEDRO!

Piše: Eldina Memić