Četiri vile na Velikom Vilincu

1065

Izuzetne planine gotovo po pravilu imaju posebno mjesto u historiji ljudi i prostora na kojem se nalaze. Imaju i svoje fanove, nas planinare, koji ih neumorno obilaze, fotografiraju i uživaju u svim njihovim ljepotama. Jedna od takvih planina jeste Čvrsnica, kraška planina koja je smještena na sjevernom dijelu Hercegovine, na desnoj obali Neretve u parku prirode Blidinje.

Krenuli smo od Vitlenice prema vrhu Veliki Vilinac koji se nalazi na 2118 m.n.v. Od starta do vrha penjali smo se kroz borovu šumu, kleku, kamenjar i nisko rastinje, a imali smo priliku iskusiti sva 4 godišnja doba na jednom mjestu. Na vrhu nas je dočekao jak vjetar i izuzetno niska temperatura za mjesec juli, ali smo nagrađeni nevjerovatnim pogledom ka ostatku masiva Čvrsnice i markantnom vrhu Pločno. Na silasku skoknuli smo i do PD Vilinac na preko 2000 m.n.v., te vidikovca sa kojeg se pruža prelijep pogled ka kanjonu Neretve.

Sve skupa prohodali smo cca 16 km. Na povratku smo svratili u Konjic da nadoknadimo izgubljene kalorije i sumiramo utiske.

Album safotografijama pogledajte ovdje.

Piše: Eldina Memić