Zašto djeca trebaju prirodu i pustolovinu više nego ikad

3045

Pustite svoju djecu da budu nesputana

U današnje vrijeme životi naše djece su pretrpani, pod pritiskom i nevjerovatno intenzivni. Škola, zadaće, sport i/ili druge vannastavne aktivnosti ispunjavanju radne dane a često i vikende. Dobijamo osjećaj da nema vremena ni za što drugo. Ali mora biti. Naša mlađa djeca i tinejdžeri trebaju divljinu i pustolovinu u životu a mi im moramo biti uzor u tome. Ubijeđen sam da su ove stvari važnije od mnogih drugih aktivnosti u koje smo ih već uključili. Netaknuta priroda I pustolovina će im pomoći da se razviju u zdrave i stabilne osobe.

1. Djeca trebaju slobodu da bi naučili kako izgleda život bez planova i rasporeda

Trenutno imamo ogroman broj knjiga o sljedećim generacijama i životima koje žive, o pritisku koji ih okružuje i o ubjeđenju da im je uspjeh neminovan. Pustite ih da dožive neuspjeh na nekom polju. Netaknuta priroda je savršeno mjesto za učenje novih stvari. Potrebno je mnogo truda da bi se usvojila neka aktivnost u divljini, ali tu i nema pravog neuspjeha, samo pokušavamo iznova. Otkrio sam da je izvođenje mog srednjoškolca na planinarenje i kampovanje jedina stvar koja će ga naučiti ravnoteži u životu i koja će mu otvoriti nove vidike. To što on sada redovno planinari i kampuje, omogućilo mu je da na školu gleda puno realnije.
Nama je definitivno pomoglo i to što smo sa svojom djecom počeli odlaziti u prirodu dok su još bili veoma mali, te su, takoreći, odrastali vani. Ali nikad nije prekasno. Povedite vašu djecu napolje samo da mogu sjesti i stvarno pogledati zalazak sunca, umjesto da ga gledaju kroz automobilski prozor na putu ka utakmici ili nekom kulturnom događaju.

2. Djeca svih uzrasta trebaju vezu sa prirodom

Ne postoji nešto što može zamijeniti istraživanje svijeta i prirode oko nas. Nemaju sva djeca lagan pristup netaknutoj prirodi, ali postoji mnogo programa koji služe upravo tome da joj se djeca približe. Ako ste vi jedan od roditelja koji ima pristup netaknutoj prirodi, uključite i vaše dijete u to. Možete početi sa nečim jednostavnim, kao što je vaše prvo lagano planinarenje, skijanje, kampovanje ili fotografisanje prirode.

3. Djeca trebaju vrijeme za opuštanje

Pokažite im šta je dosada. Učinite da pronađu načine kako da se sami zabave u prirodi. Jedan od mojih sinova je znao po pola dana provoditi gradeći strukture od kamena u kampu ili na rijeci. Dok se stariji sin izležavao u visećoj mreži, odmarao poslije planinarenja jednostavno zureći u nebo. I to je to. Ništa uzbudljivo, ali njemu dovoljno.

4. Djeca trebaju naučiti živjeti bez moderne tehnologije

Ne mogu ni početi sa nabrajanjem svih stvari koje upropaštavaju našu djecu dok su u kući. Ako imate mlađu djecu to su često tableti, video igrice ili TV. Sa starijom djecom dolazi i kompjuter koji im je potreban za zadaću i istraživanja, dopisivanje, socijalne medije itd. Odvedite ih tamo gdje nema mobilnog signala. Ozbiljno vam kažem. Ako ponesu mobitele, naučit će da fotografišu svoje pustolovine i ljepotu oko njih, jer ih neće moći koristiti ni za što drugo. Vjerovatno će istinski početi cijeniti prirodu. Pokažite im ne samo da mogu preživjeti bez moderne tehnologije, već i da mogu uživati za to vrijeme.

5. Djeca trebaju naučiti bitnost očuvanja prirode

Mišljenja sam da sljedeće generacije neće imati mogućnost trošenja zajedničkih resursa. Naučite kako da ih čuvaju i štede već sada, te im neprekidno budite najbolji primjer. Naša uloga je ovdje ogromna. Izvedite ih u nacionalne parkove i šume gdje će naučiti hraniti životinje, sakupljati smeće.. Pomozite im da nauče koliko je priroda bitna.

Brynn Schmidt (www.theoutbound.com)

Preveo: Mustafa Uzunalić