Djeca trebaju prirodu i priroda treba njih!

2010

Mnoga istraživanja su potvrdila ono što već svi znamo: djeca koja provode vrijeme u prirodi tokom svog djetinjstva izrastaju u ljude koji za to nađu vrijeme u svom užurbanom životu, a to sa sobom donosi mnoge fizičke, mentalne i emotivne benefite. Tako da, važno je početi što je prije moguće!
Ali zapamtite: ako niste imali sreće da provodite dovoljno vremena u prirodi tokom svog djetinjstva, nikad nije kasno da započnete s tim i uživate u svim ljepotama koje nam priroda pruža. Ukoliko imate djecu, još bolje! Možete uživati u čarima prirode zajedno, kao porodica.

U današnjoj, tehnološki ovisnoj zajednici veoma je teško navići djecu da vrijeme provode u prirodi, ali donosimo vam nekoliko razloga koji će možda pomoći da donesete odluku.

  • Djeca su kreativnija kada borave u prirodi. Počinju korstiti sva svoja osjetila, pored pogleda i sluha. Koriste maštu.
  • Priroda potpomaže bolju komunikaciju djece sa svojim vršnjacima, ali i odraslim osobama. Dječija igra u prirodi je mnogo zanimljivija od onih preko ekrana ili sa već gotovim igračkama. U prirodi djeca mogu napraviti svoju igru i igračku, baš onakvu kakvu žele.
  • Više djece se povrijedi padom sa kreveta nego igrajući se u prirodi. Zato roditelji, opustite se. Djetinjstvo treba biti ispunjeno zdravim avanturama i ‘rizicima’.
  • Upoznavanjem prirode djeca upoznaju sebe.
  • Djeca se uče odgovornosti barem kroz nošenje svog ruksaka i boce vode.
  • Boravak u prirodi razvija ljubav i poštovanje prema planeti Zemlji. Generacije koje zavole prirodu u svom djetinjstvu zasigurno će je više cijeniti i čuvati.
  • Priroda smanjuje nepovoljne uticaje stresa i pomaže djeci da se nauče nositi sa problemima i stresnim situacijama. Uživanje u prirodi ne mora podrazumijevati duge i naporne planinarske ture, samo pogled na prirodni pejzaž pridonosi smanjenu anksioznosti osoba koje su izložene stresu. Što više boravka u prirodi, to smo otporniji na stres!
  • Boravak u prirodi u velikoj mjeri može pomoći djeci sa poremećajem pažnje, liječi anksioznst i depresiju. Dok smo u prirodi, živimo taj trenutak, ne razmišljajući puno o prošlom i budućem.

Sigurno je da nismo naveli sve pogodnosti koje pruža boravak djece u prirodi, zato je najbolje da se uvjerite sami i prvo slobodno vrijeme provedete na čistom zraku i započnete novu avanturu.

Piše: Sumeja Muhić